Apabila anda ingin melanggan takaful, anda biasanya akan berurusan dengan ejen takaful. Mereka akan membantu anda memilih polisi takaful yang sesuai dengan keperluan anda.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat beberapa perkara yang sesetengah ejen takaful mungkin tidak memberitahu anda?

Pertama sekali, ejen takaful mungkin akan mencadangkan produk yang lebih mahal atau dengan lebih banyak perlindungan daripada yang anda perlukan.

Ini kerana mereka mungkin menerima komisen yang lebih tinggi daripada produk-produk tersebut. Oleh itu, pastikan anda memahami dengan jelas apa yang ditawarkan oleh polisi takaful tersebut dan beli hanya produk yang sesuai dengan keperluan anda.

Kedua, ejen takaful mungkin tidak akan memberitahu anda bahawa terdapat syarat tertentu yang perlu dipenuhi sebelum anda boleh membuat tuntutan takaful.

Oleh itu, pastikan anda membaca terma dan syarat dengan teliti sebelum melanggan polisi takaful. Jika berlaku kemalangan atau kejadian tidak dijangka, pastikan anda memenuhi syarat-syarat tersebut untuk memastikan tuntutan anda diluluskan.

Ketiga, ejen takaful mungkin tidak akan memberitahu anda bahawa anda mempunyai pilihan untuk menolak produk tambahan yang ditawarkan.

Ini termasuk produk-produk seperti pelan bayaran premium yang lebih tinggi atau perlindungan tambahan yang mungkin tidak diperlukan. Pastikan anda memahami dengan jelas produk tambahan yang ditawarkan sebelum membuat keputusan.

Keempat, ejen takaful mungkin tidak akan memberitahu anda, bahawa anda perlu declare segala jenis sejarah kesihatan, gaya hidup atau maklumat pekerjaan.

Kegagalan memaklumkan tentang keadaan status kesihatan, gaya hidup dan tugas-tugas sebenar pekerjaan mungkin boleh menyebabkan tuntutan anda di tolak.

Ketahuilah bahawa ejen takaful bekerja untuk syarikat takaful dan mereka menerima ganjaran daripada syarikat tersebut. Oleh itu, sebagai pembeli, anda perlu memastikan bahawa anda memilih ejen takaful yang boleh dipercayai dan memberi nasihat yang tepat.

Jangan malu untuk bertanya soalan dan memastikan anda memahami sepenuhnya produk takaful yang dibeli. Dengan mendapatkan maklumat yang tepat, anda dapat memastikan bahawa anda melanggan polisi takaful yang tepat dan dapat melindungi anda jika berlaku kemalangan atau kejadian tidak dijangka pada waktu yang diperlukan.

Similar Posts