MLTT = Mortgage Level Term Takaful.

MLTT ? MLTT ni nama penuh dia mortgage level term takaful. Fungsi dia untuk melangsaikan baki pembiayaan kepada pihak bank. Bukan pelan yang spesifik atau sejenis produk khas. MLTT ni datang dari pelan asas takaful hayat (life coverage). Penama atau pemilik takaful akan dapat manfaat kematian & TPD jika berlaku salah satu. Tetapi, silapnya, kebanyakan yang promote MLTT ni, dia sekadar promote suruh ambil takaful hayat lepas tu buat hibah takaful. Boleh selesai ke baki pembiayan (balance financing) ? tidak boleh tuan-tuan. Bila ambil takaful hayat, buat hibah takaful semata-mata, so kalau berlaku kematian, waris/penama yang dapat manfaat kematian mempunyai

Read More »

Manfaat Sakit Kritikal VS Kad Perubatan

Bunyi macam sama. Tapi fungsi berbeza.Ramai yang beranggapan jika dah ada manfaat sakit kritikal , dah tak perlu ada medical card, begitu juga sebaliknya. Anggapan ini berlaku kerana salah faham akan fungsi kedua-dua manfaat tersebut. Mereka ingat sama. Fungsi Manfaat Sakit Kritikal Membayar sejumlah tunai (lump sum) kepada pemilik takaful jika didiagnos sakit kritikal. Apa guna fungsi (pampasan) sakit kritikal ?Sebagai penggantian gaji. Selalunya pesakit yang menghidap sakit kritikal ni, menghadapai kesukaran untuk bekerja dan ada sesetengah polisi syarikat akan memberhentikan pekerja atas fakor kesihatan. Tiada aktiviti pekerjaan, tiada pendapatan. Apabila dapat wang tunai dari mamfaat sakit kritikal, boleh la

Read More »

Simpanan VS Pelaburan

Tujuan utama menyimpan adalah untuk persediaan waktu kecemasan, kegunaan jangka masa pendek. Disimpan ditempat yang selamat , sifar risiko, mudah dicairkan. Wang simpanan hanya bertambah sekiranya wang simpanan ditambah. Lain pula kalau pelaburan. Wang pelaburan boleh berkembang ataupun menguncup. Ada risiko. Memang itu lah tujuan utamanya, untuk menggandakan modal. Wang pelaburan boleh berkembang secara pasif walaupun tak tambah. Sebagaimana fungsi simpanan dan pelaburan itu berbeza, begitu juga dengan takaful. Fungsi takaful juga berbeza dengan simpanan dan pelaburan. Fungsi utama takaful adalah perlindungan dan pengurusan risiko ketika menghadapi musibah kewangan. Setiap instrument ada fungsi yang tertentu. Betulkan yang biasa, biasakan yang

Read More »

Ajaran Sesat Dalam Pemasaran Takaful

Ini adalah ajaran sesat dalam pemasaran produk takaful. Saya dah baca hantaran penuh. Ayat dalam poster berbunyi ” Jangan terkejut. Hibah takaful boleh dapat ketika anda masih hidup “ Gila tak terkejut, memang la terkejut. Macam mana hidup lagi dapat hibah. Lain la buat hibah harta (selain manfaat takaful) terus bagi. Itu cerita lain. Ini cerita “hibah takaful” Apa yang ejen takaful tersebut tu nyatakan ialah sebenarnya manfaat sakit kritikal. Manfaat sakit kritikal bukan hibah. Manfaat sakit kritikal memang dapat ketika hidup. Manfaat dibayar kepada pemilik sijil takaful/orang yang dilindungi. Inilah kesan kepada normalisasi istilah hibah takaful tanpa memahami makna

Read More »

3 Perkara Yang Perlu Diambil Kira Sebelum Menyertai Takaful

Senarai semak ini dapat mencegah anda dari terlebih bayar atau terkurang perlindungan takaful. Penggantian Pendapatan (Income Replacement) Berapakah jumlah wang yang diperlukan jika berlaku peristiwa yang membawa kepada musibah kewangan iaitu keluarga hilang sumber pendapatan disebabkan 3D ; ✓ Kematian (Death)✓ Hilang Upaya (Disability)✓ Sakit Kritikal (Disease) Jumlah tersebut mestilah paling kurang mampu menampung segala perbelanjaan asas keluarga. Penyelesaian Hutang (Debt Settlement) Berapa banyak jumlah hutang yang perlu dilangsaikan jika berlaku musibah kewangan yang disebabkan 3D (kematian, hilang upaya, sakit kritikal) Perlindungan Pendapatan (income protection) Jika ditakdirkan memerlukan rawatan segera dihospital, Adakah kita sudah bersedia dengan sejumlah Wang yang sudah

Read More »

Takaful : Perlindungan atau Pelaburan

Umum mengetahui, takaful adalah instrumen atau alat dalam perancangan kewangan untuk pengurusan risiko dan perlindungan. Tapi, ada juga yang beranggapan takaful boleh digunakan untuk pelaburan. Antara hujah yang digunakan ; Dalam takaful ada cash saving Ada produk berkaitan pelaburan (ILP) Jadi, apa yang sebenarnya, betul ke boleh melabur dalam takaful ? Ok, mula-mula kita lihat poster di bawah ni. Poster di bawah dihasilkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM). BNM menyatakan dalam poster tersebut bahawa insurans adalah perlindungan, bukan simpanan atau pelaburan. So kita boleh faham, bahawa insurans atau takaful adalah alat untuk pengurusan perlindungan. Tetapi ada hujah lain, kenapa ada

Read More »

Get Connected

Location:

D-02-05 Menara Mitraland, Jalan PJU 5/1, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Email:

taufiq@ctfg.com.my
taufiqahmad.business@gmail.com

Phone:

Taufiq : 01156220151

Open chat