Apa Itu Medical Board Out ?
| | | | | | |

Apa Itu Medical Board Out ?

Tahukah anda bahawa majikan mempunyai hak untuk memecat pekerja jika pekerja tidak mampu atau tidak boleh bekerja disebabkan sakit atau masalah kesihatan ?     Ya. Majikan ada hak.   Proses itu dipanggil Medical Board Out.   Apa? Anda tak pernah dengar ?   Sila semak employee handbook anda sekarang.   Apabila seseorang pekerja itu…

MLTT = Mortgage Level Term Takaful.
| |

MLTT = Mortgage Level Term Takaful.

MLTT ? MLTT ni nama penuh dia mortgage level term takaful. Fungsi dia untuk melangsaikan baki pembiayaan kepada pihak bank. Bukan pelan yang spesifik atau sejenis produk khas. MLTT ni datang dari pelan asas takaful hayat (life coverage). Penama atau pemilik takaful akan dapat manfaat kematian & TPD jika berlaku salah satu. Tetapi, silapnya, kebanyakan…

Manfaat Sakit Kritikal VS Kad Perubatan
| | | | |

Manfaat Sakit Kritikal VS Kad Perubatan

Bunyi macam sama. Tapi fungsi berbeza.Ramai yang beranggapan jika dah ada manfaat sakit kritikal , dah tak perlu ada medical card, begitu juga sebaliknya. Anggapan ini berlaku kerana salah faham akan fungsi kedua-dua manfaat tersebut. Mereka ingat sama. Fungsi Manfaat Sakit Kritikal Membayar sejumlah tunai (lump sum) kepada pemilik takaful jika didiagnos sakit kritikal. Apa…

Simpanan VS Pelaburan
| |

Simpanan VS Pelaburan

Tujuan utama menyimpan adalah untuk persediaan waktu kecemasan, kegunaan jangka masa pendek. Disimpan ditempat yang selamat , sifar risiko, mudah dicairkan. Wang simpanan hanya bertambah sekiranya wang simpanan ditambah. Lain pula kalau pelaburan. Wang pelaburan boleh berkembang ataupun menguncup. Ada risiko. Memang itu lah tujuan utamanya, untuk menggandakan modal. Wang pelaburan boleh berkembang secara pasif…

Ajaran Sesat Dalam Pemasaran Takaful
| | | |

Ajaran Sesat Dalam Pemasaran Takaful

Ini adalah ajaran sesat dalam pemasaran produk takaful. Saya dah baca hantaran penuh. Ayat dalam poster berbunyi ” Jangan terkejut. Hibah takaful boleh dapat ketika anda masih hidup “ Gila tak terkejut, memang la terkejut. Macam mana hidup lagi dapat hibah. Lain la buat hibah harta (selain manfaat takaful) terus bagi. Itu cerita lain. Ini…

3 Perkara Yang Perlu Diambil Kira Sebelum Menyertai Takaful
| | | |

3 Perkara Yang Perlu Diambil Kira Sebelum Menyertai Takaful

Senarai semak ini dapat mencegah anda dari terlebih bayar atau terkurang perlindungan takaful. Penggantian Pendapatan (Income Replacement) Berapakah jumlah wang yang diperlukan jika berlaku peristiwa yang membawa kepada musibah kewangan iaitu keluarga hilang sumber pendapatan disebabkan 3D ; ✓ Kematian (Death)✓ Hilang Upaya (Disability)✓ Sakit Kritikal (Disease) Jumlah tersebut mestilah paling kurang mampu menampung segala…

Takaful : Perlindungan atau Pelaburan
| | |

Takaful : Perlindungan atau Pelaburan

Umum mengetahui, takaful adalah instrumen atau alat dalam perancangan kewangan untuk pengurusan risiko dan perlindungan. Tapi, ada juga yang beranggapan takaful boleh digunakan untuk pelaburan. Antara hujah yang digunakan ; Dalam takaful ada cash saving Ada produk berkaitan pelaburan (ILP) Jadi, apa yang sebenarnya, betul ke boleh melabur dalam takaful ? Ok, mula-mula kita lihat…

Pelan Perlindungan Takaful Terbaik ?
| | | | |

Pelan Perlindungan Takaful Terbaik ?

Hai, sebelum anda scroll ke bawah, biar saya perkenalkan diri saya. Saya Taufiq Ahmad. Penasihat Kewangan Berlesen atau dikenali sebagai Financial Advisers’ Representative (FAR) . Ya, berlesen dengan Bank Negara Malaysia. Apakah kelebihan FAR ini ? antaranya seperti dibawah ini. Ini adalah screenshot dari laman web rasmi Malaysian Takaful Association. Ini bermaksud FAR adalah individu…

Apa Itu Hibah Takaful ?

Apa Itu Hibah Takaful ?

Selalu dengar hibah takaful ? Disebabkan berlaku normalisasi penggunaan istilah hibah takaful, lama kelamaan ramai yang menganggap hibah takaful ada lah sejenis pelan takaful atau sejenis produk/rider. Sebenarnya, “hibah takaful” adalah sejenis kaedah pemberian manfaat takaful. Kaedah pemberian/penamaan manfaat takaful ada dua jenis ; Wasi – Melantik pentadbir untuk menguruskan pampasan tersebut berdasarkan neraca kalkulator…

Kaya Tuntutan Islam
| | |

Kaya Tuntutan Islam

Pada 20/9/2019 adalah tarikh perasmian Masjid Sri Sendayan. Sememangnya viral satu malaysia mengenai masjid ini disebabkan senibina dan juga pewakafnya, iaitu Tan Sri Abd Rashid Hussain yang juga pengasas syarikat kumpulan RHB. Sebelum ni pun seperti diketahui umum, ada dua buah masjid yang diwakafkan oleh beliau, setiap satu diwakafkan atas nama ibu dan ayah beliau….

End of content

End of content